void main() {
/*
Şimdi de değişkenlerin nasıl değer değiştirdiklerini görelim.
Aşağıda string yani karakter dizisi bir değişken tanımlayıp
ismine isim deyip değer olarak da Mehmet yazdık. Sonra print edip ekrana Mehmet yazdırdık. Değişken yazdırırken tırnak işaretlerini kullanmadan direkt değişkenin ismini yazıyoruz. print ekrana onun son değerini yazdırıyor.
*/
String isim = "Mehmet";print(isim); //Mehmet
/*
Sonra isim değişkenine yeni bir değer atadık. Yeni değer atarken de değişkenin ismini yazıp eşittir diyoruz ve String bir değer olduğu için tırnak içine yeni değeri yazıyoruz. Değişken aynı ancak değeri farklı. Aynı değişken ismini birden fazla kez kullanamıyoruz. Yani aynı değişken isminde yeni bir değişken tanımlayamayız. Ancak içerisindeki değişkeni sürekli değiştirebiliriz. Yani tuttuğu veriyi değeri ihtiyaç oldukça değiştirebiliriz. Ahmet değerini isim değişkenine tanımladıktan sonra tekrar print yapıp ekrana yazdırdık. Ve evet. Ekrana bu sefer Ahmet yazılacak. Aslında alt alta önce Mehmet sonra da Ahmet... Aşağıdaki gibi.
Mehmet
Ahmet
*/
isim = "Ahmet";print(isim); //Ahmet
/*
Şimdi aynı işlemi int bir veri türüyle yani tam sayılarla yapalım.
Önce birSayi diye int türünde bir değişkene 10 değerini verdik. Sonra ekrana yazdırdık.
*/
int birSayi = 10;print(birSayi); //10
/*
Şimdi ise birSayi değişkenine bir milyon değerini atadık. Bu sefer print yapınca program birSayi nin yeni değeri olan 1000000 değerini ekrana yazdıracaktır. Üstten aşağıya doğru program kodları okuyacağı için önce 1 sonra da alt satıra 1000000 değerini yazacaktır. Aslında bu kodları tek bir dosyanın içinde yazdığımız için oluyor. Video bir ders olsaydı kodları ya silerdim. Ya yeni bir dosya açardım her seferinde. Ya da önceki kodları yorum satırına çevirirdim. Video ders olsaydı zaten bu kadar yorum satırı da olmazdı :)
*/
birSayi = 1000000;print(birSayi); //1000000
/*
Şimdi de değişkenin değerinin değişmesine bir başka örnekle bakalım.
iki adet değişken tanımlıyoruz. sayi1 ve sayi2 diye tam sayı int değişken tanımlayıp değer olarak 1 ve 4 ü atıyoruz.
*/
int sayi1 = 1;int sayi2 = 4;
/*
Şimdi de değişkenleri print komutuyla ekrana yazıyoruz.
tabi ki burada ekrana 1 ve 4 değeri yazılacak.
Yine aşağıda print komutunun iki farklı detayını görüyoruz.
print("Sayı1" + "=" + '$sayi1');
bu satırda 3 adet String toplama işlemi yapıyoruz.
"Sayı1" text olarak geliyor yanına + işaretini
koyup bunun devamına yine bir text ekleyeceğiz.
Çift tırnak içerisinde = işaretini koyuyoruz.
Sonra + diyoruz.
Ve tek tırnaklar içinde önünde dolar işareti olarak $sayi1 diyoruz.
Sayi1 normalde bir int değer. Ancak '$sayi1' bu şekilde ifade edilince şunu demiş oluyoruz yazılıma. Sen bu sayı1 int değerini al bunu string yani text bir ifadeye çevir ve o şekilde yaz. Çünkü normalde sayi1 değişkeni bir int olduğu için elma ile armut toplanmaz misali sistem bunu toplayamazdı. Bu şekilde olduğu zaman int değeri string bir ifadeye dönüşmüş oldu ve peş peşe onları yazdırabildik ekrana.
Bu olaya interpolasyon deniyor. Ekleme gibi bir anlama geliyor. String içine değişken adını dolar işaretiyle yazınca değişkenin adını değil de değişkenin değerini yazıyor. Normalde tırnaklar her şeyi text olarak alır. Değişken adı dahil. Taa ki biz yanına dolar işareti koyduğumuz için bir istisna oluşuyor.
print("Sayı1" + "=" + '$sayi1');
bir kez daha açık açık görelim.
print => Bizim komutumuz veya yazdırma fonksiyonumuz.
"Sayı1" =>Çift tırnak içindeki bu ifade zaten bir text. Mantıklı olsun diye ismini o şekilde Sayı1 verdik. Değişken ismi olan sayi1 ile aynı şey değil bu.
+ => Sonraki artı işareti metin toplama yapacağımız anlamına geliyor. Tırnaksız olarak yazılır.
"=" => Çift tırnak içinde yazdığımız için içindeki ifade matematik bir ifade bile olsa sistem için sadece bir text ifadedir.
+ => Sonraki artı işareti metin toplama yapacağımız anlamına geliyor.
'$sayi1' => Tek tırnak içinde ve başında dolar işareti ile yazdığımız bu terim ise sayı değerli bir değişken. Normalde böyle bir işlem olmaz. Yazıyla sayı toplanmaz ama biz burada sisteme bu sayı değişkeninin içindeki değeri al string bir ifade olarak kullan demiş oluyoruz. Sadece çift tırnak içinde yazmış olsaydık orada yazdığımız ne ise sistem onu alacaktı. Bu şekilde yazdığımız için sayi1 değişkeninin değerini ekrana yazdırmış oluyoruz ve değişkenin değerini her değiştirdiğimizde print içinde ekrana yazdırdığımız değerde otomatik olarak değişmiş olacak.
*/
print("Sayı1" + "=" + '$sayi1'); //Sayı1=1
/*
print("sayı2" + "=" + sayi2.toString());
Bu satırda da üstteki print konutunun yaptığı işlemi yapıyoruz.
3 tane string ifadeyi topluyoruz. Yani ikisi zaten string çünkü çift tırnak içine yazılmış ve dışardan değiştirilemez olarak kalmış ifadeler. "sayı2" ve "=" ifadesi. Bunların yanına artı diyerek sayi2 int değişkenini yazdırmak için farklı bir yol kullanıyoruz.
Oda sayi2. nokta diyoruz. Zaten nokta deyince bir menü açılacak.
Oradaki her uygun işlemi yerine göre uygulayabiliriz. Bize şimdi lazım olan işlem int değerini string değere çevirmek. sayi2.toString() diye bir fonksiyon seçiyoruz. Bu fonksiyon da yukarıda yaptığımız işi yapıyor. sayi2 int değerini string yapıyor ve artık onu diğer string ifadelerle toplayabiliyoruz. Buradaki toplam aslında ifadeleri yan yana yazmak demek.
*/
print("sayı2" + "=" + sayi2.toString()); //sayı2=4
/*
Arkadaşlar uzun uzadıya üstteki iki print komutunu detaylarıyla inceledik. Şimdi bu iki yazma şeklinin de birer farklı yolu daha var. Hatta üsttekilerden biraz daha kısa. Bunları kullanım gereksinimlerine göre tercih ederek kullanacağız. Görevimiz öğrenebildiğimiz kadar yol yöntem öğrenmek. Ne kadar çok bilirsek o kadar çok tercih sahibi oluruz.
Şimdi bu iki koda da sırayla bakalım.
print("Sayı1 = $sayi1");
İlk kodun aynısı gibi ama artı operatörüne gerek kalmadan tırnaklar içine ifademizi yazıyoruz ve değişkenin önüne $ işaretini ekliyoruz. Bu kadar. Bu ifade biçimi varken neden diğeri de var? Çünkü her birisi farklı yerlerde lazım olabiliyor. O yüzden bazı şeylerin birden fazla yolu vardır.
print("sayı2 = ${sayi2.toString()}");
Burada ise yine yine interpolasyon yapıyoruz. Tırnak içinde ifademizi giriyoruz. Değişkenle birlikte bir fonksiyon kullanacaksak eğer süslü parantezler içinde değişken ve fonksiyonunu yazıp süslü parantezi interpolasyona alıyoruz. Yani dolar işaretini süslü parantezlerin başına koyuyoruz. Bunlar üstteki yollar gibi bir çok tırnak yazmadan daha hızlı bu işlemi yapmamızı sağlıyor.
Bu açıklamadaki iki kodun çıktısında kelimeler arasında boşluklar üsttekilerden fazladır. Çıktılarda fark edebilirsiniz.
*/
print("Sayı1 = $sayi1"); //Sayı1 = 1print("sayı2 = ${sayi2.toString()}"); //sayı2 = 4
/*
Buraya kadar iki int değişken tanımlayıp değerlerini ekrana yazdırdık. Aşağıda ise print içinde tırnak işaretsiz olarak iki değişken değerini topluyoruz. Sanki kelimeleri topluyoruz gibi duruyor ama aslında olan matematik işlemdir. Çünkü bu şekildeki kullanımda sayi1 ve sayi2 ye yukarda sabit hangi sayısal değerleri verdi isek sistem arkada onları toplayıp ekrana bunların sonucunu yazacak.
*/
print(sayi1 + sayi2); //5
/*
1 ve 4 değerlerini verdiğimiz için toplam olarak göreceğimiz sonuç 5 olacaktır. Burada iki değişkeni matematiksel olarak topluyoruz. Yani değerlerini topluyoruz. Bunun için tırnakları kullanmadan değişkenlerin isimlerini ve aralarına matematik operatörünü ekliyoruz. Sistem bize matematiksel olarak bir sonuç dönüyor.
*/
/*
Şimdi de aşağıda sayi2 nin değerini değiştiriyoruz. Yani değişkeni
en başta bir kere tanımladıktan sonra içerisinde taşıdığı değeri program içinde değiştirebiliyoruz. Ve bunu değişken adı = yeni değer ve ; ile yapıyoruz. int bir değer olduğu için tırnak kullanmıyoruz.
Bunu yaptık çünkü aşağıda tekrar bir toplama işlemi yapacağız. İki sayıdan birinin değerini değiştirdikten sonra iki sayıyı yine toplayacağız. Aslında değişken bu ikinci toplama işlemine yeni değeriyle girmiş olacak.
*/
sayi2 = 9;
/*
şimdi ise sayi1 ve sayi2 değişkenlerini topluyoruz. Bu seferki toplama işleminde sayi1 1 değerine sahip. sayi2 ise daha önce 4 değerine sahipti ancak hemen üst satırda ona yeni değer verdik. Yani sayi2 nin yeni değeri şuan itibari ile 9 dur. Dolayısıyla print ile ekranda göreceğimiz değer 10 olacaktır. Burada değişkenlerin değeri her değiştiğinde bulundukları işlemlerde yeni değerleriyle var olduklarını görmeye çalıştık.
*/
print(sayi1 + sayi2); //10}
Sadece Kodlar
void main() {
String isim = "Mehmet";
print(isim); //Mehmet
isim = "Ahmet";
print(isim); //Ahmet
int birSayi = 10;
print(birSayi); //10
birSayi = 1000000;
print(birSayi); //1000000
int sayi1 = 1;
int sayi2 = 4;
print("Sayı1" + "=" + '$sayi1'); //Sayı1=1
print("sayı2" + "=" + sayi2.toString()); //sayı2=4
print("Sayı bir = $sayi1"); //Sayı1 = 1
print("sayı2 = ${sayi2.toString()}"); //sayı2 = 4
print(sayi1 + sayi2); //5
sayi2 = 9;
print(sayi1 + sayi2); //10
}
https://gist.github.com/metulangu/8c5509fdea29a3cd39441c37e03c7891
Categories:
Dart Programlama Dili
Index
0 comments:
Soru, Görüş, Öneri ve Eklemek İstediklerinizi Yazabilirsiniz...