void main() {
/*
Diyelim bir program yazdık. Programın 100 yerine bir slogan yapıştırdık. 100 yerde bu sloganı kullanıcılara okutuyoruz. Sloganımız "Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz" olsun. Normalde aşağıdaki gibi yapılabilir. Biz 5 yerde gösterelim.
*/
print("Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz");print("Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz");print("Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz");print("Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz");print("Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz");
/*
Yukardaki 5 satır güzel bir şekilde de çalışacaktır. İlk sefer yazdığımız için çok zorlanmadık ta. Kolayda oldu aslında. Bir zaman sonra müşteri dedi ki slogan değişti. Yeni slogan "Geleceğe Hoş Geldiniz" olacak. Kalkıp da bunu 100 yerde kopyala yapıştır yaparak düzeltmek hiç de hızlı ve güvenilir bir işlem değil. Ve arkadaşlar bu işlemi buradaki gibi alt alta kopyala yapıştır yapamazsınız. 100 yerde değişiklik yapacaksanız en az 70-80 dosya da bu ilgili satırı bulup aynı işlemi yapacaksınız.70 ayrı dosyada tek tek aynı işlemleri yapmak çok kolay olmayacaktır. Ama bunun kolay bir yolu var.
*/
/*Ara Kısım :) Çıktıda kolaylık olsun. Değişim nerde başlıyor nerde bitiyor güzellikle görelim değil mi?
*/
print("Ara Kısım_________________");print(" ________________ ");
/*
Bu kolay yol değişken mantığını kavrayıp onu kuullanmakta saklı.
Aslında print içerisine yazdığımız değer bir veri. Veri varsa bunların tipleride olmalı :) Veri tipleri sayesinde en temel olarak
verilerini daha iyi yönetebileceksin.
*/
/*
şuan da kullandığımız veri tipimiz string yani karakter veya karakter topluluüu. değişken tanımlama formülü şu şekilde.
String veriAdi = VeriDegeri; String degiskenAdi = degiskenDegeri;
Önce String yazıyoruz. Sonra değişkenimize anlamlı mantıklı bir isim veriyoruz. Sonra eşittir diyoruz. Değişkenimize bir değer giriyoruz. Yani değişkenin içinde tutacağı veriyi girmiş oluyoruz.
*/
String anaSlogan = "Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz";//Örnek kullanım
/*
Burada anaSlogan adında bir veri tutucu yani değişken tanımladık.
Ve bu değişkene eşittir işaretinden sonra çift tırnak içerisinde bir veri yani değer girdik. Şimdi bu sloganı ekrana yazdıralım.
*/
/*
Bir değişkeni ekrana yazdırırken print fonksiyonunu kullanırız. Komut da diyebiliriz aslında. syntaxına bakalım. print(degiskenAdi);
print komutunu kullanıyoruz. Sonra parantez içinde değişken adını giriyoruz. Noktalı virgül ile kodu tamamlıyoruz. Burada degiskenAdi dedik ama ekrana degiskenAdi yazmaz program. Peki ya ne yazar. Ekrana degiskenAdi isimli değişkene daha önce hangi değeri atadıysak onu yazacaktır.İşin püf noktası her hangi bir değer yazdıracak isek print içinde çift tırnak kullanıyoruz. Bu çift tırnakların içinde gördüğün herşeyi aynısı gibi ekrana yazdır demek. Yok eğer değişken yazdıracak isek bu sefer sadece parantez içine değişkenin adını yazıyoruz. Bu da o değişkene atanan en son değeri ekrana yaz demek.
*/
print(anaSlogan); //Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz
//Üst satırda anaSlogan isimli değişkenin değerini ekrana bastırıyoruz.
print("Ara Kısım_________________2");print(" ________________ ");
/*
Şimdi burada da aynı senaryo olsun. bu çıktıyı 100 yerde kullanıyor olalım. biz şimdilik 5 tane ile yetinelim :)
*/
print(anaSlogan); //Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldinizprint(anaSlogan); //Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldinizprint(anaSlogan); //Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldinizprint(anaSlogan); //Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldinizprint(anaSlogan); //Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz
/*
Yine müşteri dedi ki slogan değişti. Bakalım şimdi nasıl değişeceğiz.
Şunu da düşünelim. kopyala yapıştır yaparak sloganı her yerde değiştirebiliriz ancak bu 100 satır kod tek dosyada olacak diye bir şey de yok aslında. Oturup da o değişti bu değişti diye diye her gün kod yazmayı bırakıp her dosyada o pritnt nerdeydi bu print nerdeydi diye onu aramakla ömür geçmez :):) zaten güvenilir olmayan bir yöntem.
*/
print("Ara Kısım_________________3");//ara kısım üçten sonra kurguya geçelim.print(" ________________ ");
/*
Tekrar sloganı tanımlayalım. yeni slogan Geleceğin "Baba" Dünyasına Hoş Geldiniz olacak. değişken adımız ana slogan ama sloganımızın kendi baba slogan oluyor :) ilginç rast geldi. Buraya kadar kodu run ettiğimizde 5 tane çıktı alıyoruz ana dünyaya hoş geldiniz diye şimdi bunu değişmek için sadece değişken değerindeki ana kelimesini silip yerine baba yazacağız. Tek bir yerde yapacağımız bir değişiklik ile 100 lerce bazen bin bazen de 10 bin yerde değişiklik yapmaktan kurtulacağız. Yaptığımız işlem teknik olarak aynı değişkene sadece yeniden atama yapmak. Bunu için aşağıdaki gibi değişken adını yazıp eşittir dedikten sonra değişkenimizin yeni değerini çift tırnak işaretleri arasına girip noktalı virgül ile kod satırını tamamlıyoruz.
*/
anaSlogan = "Geleceğin Baba Dünyasına Hoş Geldiniz";
/*
Yine 5 yerde kullanalım aşağıda. Ve bu beş yerde değişiklik yapmak sadece değişken değerini değiştirmekle oluyor. Artık ister 5 ister 5555 olsun fark etmez. Bir önemli bilgide şu; görüldüğü üzere değişkenin adını yazmıyor print. Print komutu değişkenin değerini yazdırıyor. Çift tırnak kullanmadık mı yazdığımız değişken isiminin değerini yazar ve bu değer istenildiği kadar yerde kullanılsın sadece bir yerden değiştiririz.
*/
print(anaSlogan);print(anaSlogan);print(anaSlogan);print(anaSlogan);print(anaSlogan);
print("Ara Kısım_________________4");print(" ________________ ");
/*
Bu örnekte ise şunu ifade edelim. Aşağıda değişken adı olarak sirketAdi yazdık. Değer olarak ise ona şirket ismini girdik. Değişken isimlendirirken değişken ismi olarak istediğimiz ismi verebiliriz ancak sonrasında kodu sağlıklı ve hızlı okuma adına büyük sıkıntı yaşarız. O sebeple değişken ismi verirken mantıklı isimler vermeliyiz. Bu kodu bizden sonra okuyacak kişi ye kolaylık sağlar. Veya bizim devraldığımız bir projeden bu kodu biz okuyor olsak da değişken adına bakınca haa tamam burda şirket adını çağırıyor bu kod diye hemen anlarız. Şirket adını tuttuğumuz değişkenin adı en mantıklı siretAdi olur. tutupda aaa, bbb, bilgi vb. saçma ne olduğu belli olmayan bir isim verilmez.Birde ismi ile müsamma derler. Değişken adı üstünde aldığı değer istenildikçe değişir.
*/
String SirketAdi = "Arpanet Company";print(SirketAdi); //Arpanet Company
/*
Yukarda şirkete bir isim verdik. Bu ismin 70 yıl sonra değiştiğini hayal edelim. Yapmamız gereken şey o değişkenin değerini değiştirmek. Yani şirket adının tutulduğu değişkene yeni ismi değer olarak atamak. Olay bu kadar kolaylaştı.
*/
SirketAdi = "Metulangu Company";print(SirketAdi); //Metulangu Company
/*
Arpanet olan şiket adı iki üstteki printte arpanet olarak ekrana basıldı. Sonra arada kodda biz değişkene yeni değer atayarak onu değiştirdik. O değişkene yeni bir şirket ismi değeri atadık. Sonraki printte hemen bu bloğun üstündekinde bu sefer çıktı olarak ekrana Metulangu Company yazdırmış olduk.Bu arada String'de sadece yazıları tutmuyoruz tabiki de. Sayıları da turabiliriz ancak matematiksel işlem yapamayız. Sadece karakter olarak onlarla işlem yapabiliriz. Sayıları tuttuğumuz değişkenlerde var elbette. Hepsine değineceğiz inşallah.
*/
}
Sadece Kod
void main() {
print("Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz");
print("Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz");
print("Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz");
print("Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz");
print("Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz");
print("Ara Kısım_________________");
print(" ________________ ");
String anaSlogan = "Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz";
//Örnek kullanım
print(anaSlogan); //Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz
print("Ara Kısım_________________2");
print(" ________________ ");
print(anaSlogan); //Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz
print(anaSlogan); //Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz
print(anaSlogan); //Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz
print(anaSlogan); //Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz
print(anaSlogan); //Geleceğin Ana Dünyasına Hoş Geldiniz
print("Ara Kısım_________________3");
//ara kısım üçten sonra kurguya geçelim.
print(" ________________ ");
anaSlogan = "Geleceğin Baba Dünyasına Hoş Geldiniz";
print(anaSlogan);
print(anaSlogan);
print(anaSlogan);
print(anaSlogan);
print(anaSlogan);
print("Ara Kısım_________________4");
print(" ________________ ");
String SirketAdi = "Arpanet Company";
print(SirketAdi); //Arpanet Company
SirketAdi = "Metulangu Company";
print(SirketAdi); //Metulangu Company
}
https://gist.github.com/metulangu/848f1e337ae47590d0507303751adb61
Categories:
Dart Programlama Dili
Index
0 comments:
Soru, Görüş, Öneri ve Eklemek İstediklerinizi Yazabilirsiniz...